fbpx

Učenici Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika u Svilajncu, danas su jednoglasno rekli DA recikliranju. Postavljajući veliki broj pitanja i aktivno učestvujući u diskusiji jasno su pokazali spremnost da budu zagovornici očuvanja životne sredine.

“Ova velelepna škola, koja ima impozantnu ekonomiju,koja se prostire na preko 140 hektara i školuješet obrazovnih profila, pravo je mesto za razgovor o reciklaži. Vi, mladi ste osnova na kojoj treba da se gradi budućnost. Napredak je moguć samo uz ulaganje u znanje, a da bi budućnost svih vas bila onakva kakvu želite i zaslužujete, onda je potrebno da vi i mi zajedno radimo na tome. Predavanja i edukacije neće dati efekte ako znanja ne usvojimo i primenimo, kako u svojoj poslovnoj karijeri, tako i u svakodnevnom životu. Naš zadatak, ispred „Centra za savremenu edukaciju i komunikaciju“ i „Mladih poljoprivrednika Srbije“, u okviru Projekta “Implementacija modela cirkularne ekonomije recikliranjem plastičnog otpada iz poljoprivrede” jeste da vam pružimo adekvatna znanja i upoznamo vas sa svim činjenicama kako biste sutradan, mogli da ih primenite i stvorite budućnost kakvu želite.” Ovim rečima prisutnim đacima obratio se Danilo Strugarević menadžer na projektu.

Edukacija o pravilnom postupanju sa plastičnim otpadom koji se generiše u poljoprivrednoj proizvodnji kao i upoznavanje učenika sa terminom cirkularne ekonomije bile su glavni cilj ove edukativne tribine pod nazivom „Reciklaža model budućnosti“. Kratkim filmom koji je prikazan u toku predavanja, na slikovit način učenicima je prikazan model cirkularne ekonomije ali i prednosti reciklaže.

“Cirkularna ekonomija štedi prirodne resurse, smanjuje količine otpada, a proizvode koji su završili svoj životni ciklus vraća u ponovnu upotrebu. Naš cilj je da edukacijom stanemo na put lošoj praksi i da informisanjem i prenošenjem znanja podignemo svest, prevashodno vama mladima, očuvamo životnu sredinu i tako obezbedimo bolju budućnost svim generacijama. Vi, učenici stručne škole, morate da bude predvodnici ideje o raciklaži, samim tim što je recikliranje u poljoprivredi u manjoj meri zastupljeno kod nas, a sve veće količine plastičnog otpada završavaju pored njiva na divljim deponijama ili se spaljuju” naglasila je Milena Vulić, koordinator projekta, i ovim rečima završila edukativnu tribinu u Svilajncu.

Cilj ove, druge po redu, tribine bio je da se osnaže mladi kapaciteti za buduće delovanje u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine. A da je ovaj cilj ostvaren jasno se videlo po diskusiji i velikom broju pitanja koje su đaci postavljali predstavnicima udruženja i predavaču. Reciklaža je nešto na čemu treba intenzivno raditi u našoj zemlji, a đaci Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu, glasno su rekli DA reciklaži.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

    
Projekat “Implementacija modela cirkularne ekonomije recikliranjem plastičnog odpada iz poljoprivrede” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otovorene škole “Zeleni inkubator”, uz finansijku podršku Evropske unije i fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovoran Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju.

 

budimo u kontaktu

Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju - "CSEK"

Braće Dirak 31, 35000 Jagodina
email: office@cenmec.com
tel: +381 63 623 804
PIB 111823343| Matični broj 28294778| Tekući račun 265-3710310000620-77