fbpx

Početkom oktobra članovi projektnog i stručnog tima (“Inicijativa za tretman opasnog otpada – EU standardno odgovorno”) okupili su se na poljoprivrednom gazdinstvu “Minić” u selu Sekurič i otpočeli snimanje video materijala koji će u okviru projekta biti korišćen za edukaciju i biti promovisan kroz elektronske medije. Pravilna upotreba i pravilno odlaganje ambalaže od pesticida tema je prvog, od pet, promotivnih materijala

Glavne projektne aktivnosti usmerene su na edukaciju i informisanje ne samo poljoprivrednih proizvođača već svih građana o štetnom uticaju ambalažnog otpada nastalog tretiranjem rataskih kultura po životnu sredinu. Promeniti stav i ponašanje po pitanju adekvatnog postupanja sa ambalaznim otpadom i način njegovog bezbednog skladištenja sve do preuzimanja istog, od strane ovlašćenih operatera jedan je od primarnih ciljeva koji želimo da postignemo projektom “Inicijativa za tretman opasnog otpada – EU standardno odgovorno” navode realizatori ovog projekta

„Naš ljubazni domaćin, Mladen Minić, obrađuje 30 hektara zemlje od kojih je veći deo pod kukuruzom i ječnom, jedan deo je pod pašnjacima, takođe se bavi i proizvodnjom voća ali i uzgojem ovaca rase virtemberg. U razgovoru sa njim istakao je da prilikom tretiranja zamljišta prskanjem, treba povesti računa o vremenskim uslovima i delu dana, kako se nebi ugrozile pčele po koje je većina ovih sredstava pogubna. Takođe, Mladen ističe da poljoprivredni proizvođači slabo koriste zaštitnu opremu kao što su maska, naočare, kombinezon…, pogotovu starije generacije kod kojih je svest o štetnosti ovih supstanci na vrlo niskom nivou. Mladen ukazuje na veliki problem sa kojim se susreće većina poljoprivrednika na teritoriji Centralne Srbije, a to je da i ako znaju i žele da na pravilan način tretiraju iskorišćenu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja, najčešće ovu ambalažu odlažu zajedno sa ostalim komunalnim otpadom, a ključni razlog je neuspostavljen kontakt sa operaterima zaduženim za preuzimanje ove vrste opasnog otpada“ objašnjava Oliver.

Kako navodi Oliver Aleksić, koordinator projekta, očekuje se da se kroz realizacuju projektnih aktivnosti omogući uspostavljanje kontakta između operatera, poljoprivrednih apoteka i poljoprivrednika, a prvi edukativni video materijali budu spremni krajem meseca i premijerno prikazani na edukativnoj tribini “Uticaj ambalažnog otpada, neutrošenih pesticida i neutrošenih rastvora pesticida na životnu sredinu i obradivo zemljište” zakazanoj za 31.oktobar 2020. godine.

Pored koordinatora projekta u snimanju i realizaciji aktivnosti učestvovali su i stručni saradnik Ana Nićiforović i predsenik partnerske organizacije “Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju” Danilo Strugarević.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

   

Projekat “inicijativa za tretman opasnog otpada – EU standardno” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otovorene škole “Zeleni inkubator”, uz finansijku podršku Evropske unije, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovorni Mladi poljoprivrednici Srbije.

 

budimo u kontaktu

Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju - "CSEK"

Braće Dirak 31, 35000 Jagodina
email: office@cenmec.com
tel: +381 63 623 804
PIB 111823343| Matični broj 28294778| Tekući račun 265-3710310000620-77