fbpx

Plastika i materijali od plastike dobijaju sve veću primenu u poljoprivredi. Creva za navodnjavanje, folije za sadnju i plastenike jedni su od primera. Problem nastaje kada deo iskorišćene plastike završi na divljim deponijama, rekama, biva zakopan ili pak spaljen. Masovna primena plastike dovela je do ozbiljnog zagadjenja planete jer je to materijal koji se razlaže stotinama godina. Plastični otpad koji odložimo na deponiju razlaže se izuzetno sporo, a produkti raspadanja polako se otpuštaju u okolno zemljište. Zakopavanje plastike takodje dovodi do oslobadjanja štetnih materija i veoma sitnih komadića takozvane mikroplastike, koji završavaju u rekama, podzemnim vodama i bunarima, nakon čega i u biljnom i životinjskom svetu kojim se hranimo. Kada je voda zagađena (bilo zbog otpada ili iz nekog drugog razloga), ona dospeva u zemljište, a iz zemljišta stiže do biljaka. Lanac se nastavlja dalje. Od biljaka, zagađene materije stižu do životinja, a na kraju i do našeg tanjira. Još jedan od katastrofalnih postupaka kojim poljoprivrednici pribegavaju je i spaljivanje plastike i plastičnog otpada što dovodi do oslobadjanja velike količine kancerogenih materija u vazduh, medju kojima su i dioksini jedni od najopsnijih zagadjivaca i toksina. Jedinjenje koje je nama najpoznatije, a koristi se za dobijanje plastike je PVC (polivinil-hlorid), oslobadja razne kancerogene materije kao i olovo.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

    

Projekat “Implementacija modela cirkularne ekonomije recikliranjem plastičnog odpada iz poljoprivrede” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otovorene škole “Zeleni inkubator”, uz finansijku podršku Evropske unije i fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovoran Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju.

 

budimo u kontaktu

Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju - "CSEK"

Braće Dirak 31, 35000 Jagodina
email: office@cenmec.com
tel: +381 63 623 804
PIB 111823343| Matični broj 28294778| Tekući račun 265-3710310000620-77