fbpx

U okviru programa podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine I održivi razvoj “SNAŽNO ZELENO”, predstavnici Mladih poljoprivrednika Srbije I partnera na projektu Centra za savremenu edukaciju i komunikaciju u period od 15-18. septembra u Novom Sadu, učestvovali su na četvorodnevnom treningu organizovanom od strane Beogradske otvorene škole. Ovaj program, a I sam trening imali su za cilj da osnaže udruženja da u budućnosti samostalno mogu direkno da apliciraju kod EU fondova, a uokviru ovog projekta najveći focus bačen je na usklađivanje zakona i normi koje se tiču ekologije I zaštite životne sredine.

Ispred tima BOŠ-a obratio se izvršni director Milorad Bjeletić koji je istakao važnost pružanja podrške i razvoja civilnog društva. „Ne može se zanemariti uloga niti jednog od tri sektora – javnog, privatnog i civilnog, jer svaki iz svog ugla oblikuje društvo u kojem živimo. Uloga civilnog društva je da, sa jedne strane, stalno upozorava na propuste i podstiče poboljšanje rada javnog sektora, dok sa druge strane, treba da iskoristi potencijal za saradnju sa privatnim sektorom u cilju promovisanja njima zajedničkih interesa”.

Oliver Aleksić ispred nosioca projekta, Mladih poljoprivrednika Srbije, predstavio je svoju i partnersku organizaciju (Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju), kao i ciljeve porjekta “Inicijativa za tretman opasnog otpada – EU standardno”. “Cilj je unaprediti proces uklanjanja ambalažnog otpada koji nastaje u poljoprivrenoj porizvodnji i pet ambalaže od sredstava za tretman poljoprivrednoh kultura, ali i rešavanje ovog problema kroz dovođenje ovlašćenih operatera, čime bi stvorili povoljnije uslove za sve poljoprivrednike koji se odluče da apliciraju za IPARD programepodrške” izjavio je Oliver Aleksić, koordinator projekta.

“Pored korisnih uputstava i znanja za uspešno upravljanje projektom koje smo dobili na ovom treningu ovo je bila savršena prilika da se po drugi put na jednom mestu okupe svi članovi projektnog i stručnog tima. Aktivnosti su isplanirane, material u pripremi, a ovaj tim je za izazove spreman” istakao je Danilo Strugarević, predsednik Centra za savremenu edukaciju i komunikaciju.

Tokom ova četri dana pored sesija vezanih za finansijsko i programsko upravljanje, veliki deo treninga odnosio se i na predstavljenje nove metodologije za praćenje javnih politika na lokalnom nivou, čime će organizacije dati doprinos kroz primenu metodologije koja će biti uključena u Izveštaj iz senke Koalicije 27.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

   

Projekat “inicijativa za tretman opasnog otpada – EU standardno” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otovorene škole “Zeleni inkubator”, uz finansijku podršku Evropske unije, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovorni Mladi poljoprivrednici Srbije.

 

budimo u kontaktu

Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju - "CSEK"

Braće Dirak 31, 35000 Jagodina
email: office@cenmec.com
tel: +381 63 623 804
PIB 111823343| Matični broj 28294778| Tekući račun 265-3710310000620-77