fbpx

„Već drugu godinu zaredom u okviru programa „Snažno zeleno“ tim udruženja „Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju“ i „Mladi poljoprivrednici Srbije“ realizuju projekte iz oblasti zaštite životne sredine. Edukacija građana Pomoravlja, uticanje na donosioce odluka i poljoprivredne proizvođače u oblasti upravljanja otpadom, glavni su temelji Projekta „Implementacija modela cirkularne ekonomije recikliranjem plastičnog otpada iz poljoprivrede“ koji je otpočeo sa realizacijom juna 2021. godine na teritorijama opština Rekovac i Svilajnac“, izjavio je Danilo Strugarević, predsednik udruženja Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju i koordinator na projektu.

Akcenat je i sada stavljen na podizanje nivoa svesti kod poljoprivrednika i đaka iz stručnih poljoprivrednih škola po pitanju pravilnog odlaganja plastičnog otpada iz poljoprivrede – creva za navodnjavanje, folija za sadnju i plastenike.

S tim u vezi, sve planirane aktivnosti stručnog tima oba udruženja, usmerene su ka analizi trenutnog stanja po pitanju plastičnog otpada iz poljoprivrede, edukaciji poljoprivrednika i đaka iz poljoprivrednih stručnih škola po pitanju pravilnog postupanja sa ovom vrstom otpada i identifikaciji postojećih operatera za njegovu reciklažu. Ove aktivnosti bi dobvele do povezivanja poljoprivrednika sa operaterima, a sve sa ciljem ostvarivanja potencijalne saradnje u upravljanju plastičnim otpadom iz poljoprivrede.

„Izrada predloga modela cirkularne ekonomije recikliranjem plastičnog otpada iz poljoprivrede, koji bi se uvrstio u strateške dokumente opština Rekovac i Svilajnac bio bi kruna ovog projekta, a analiza lokalnih javnih politika, kao i javno zagovaranje kod nadležnih organa bili bi model kojim bi došli do ostvarenja zadatih ciljeva projekta“ rekla je Milena Vulić šef stručnog tima i osoba zadužena za praćenje javnih politika na Projektu.

„Pozivamo sve zainteresovane strane da se uključe u Projekat i daju svoj doprinos rešavanju problema plastičnog otpada iz poljoprivrede. Samo svi zajedno, od poljoprivrednika, đaka iz poljoprivrednih stručnih škola, firmi za reciklažu, zaposlenih u poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi, udruženja koja se bave ekologijom i poljoprivredom, poljoprivrednih zadruga pa do nadležnih u lokalnim samoupravama, mesnim zajednicama i inspekcijama možemo unaprediti životnu sredinu i primeniti cirkularnu ekonomiju u praksi, a za bolju budućnost“ jednoglasno su istakli članovi projektnog tima Danilo Strugarević i Milena Vulić.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

    

Projekat “Implementacija modela cirkularne ekonomije recikliranjem plastičnog odpada iz poljoprivrede” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otovorene škole “Zeleni inkubator”, uz finansijku podršku Evropske unije i fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovoran Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju.

 

budimo u kontaktu

Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju - "CSEK"

Braće Dirak 31, 35000 Jagodina
email: office@cenmec.com
tel: +381 63 623 804
PIB 111823343| Matični broj 28294778| Tekući račun 265-3710310000620-77